Industrijska cesta 4D 5000 Nova Gorica


Na logu 1 5220 Tolmin


Za ogled video posnetkov se je potrebno predhodno strinjati s sprejemanjem piškotkov
Spletna stran ni kompatibilna z brskalnikom. Prosimo posodobite brskalnik.

Naziv vozila:

Naziv vozila:

5 dejstev o električnih avtomobilih

Električna vozila postajajo vse bolj priljubljena, tukaj je nekaj dejstev o njih
img

1. Manj vzdrževanja

Električni avtomobili za pogon uporabljajo elektromotor. Ker električni avtomobili nimajo batov, svečk ter menjalnika, rabijo zelo malo vzdrževanja. Vir energije je v elektičnem avtomobilu električna energija, ki je shranjena v baterijskem sklopu. Sodobne baterije v električnih vozilih lahko zdržijo tako dolgo kot sam avtomobil in s tem ponujajo na stotine brezskrbnih kilometrov.


2. Več udobja

Ker ne rabijo menjalnikov in drugih premikajočih se delov je vožnja z električnimi avtomobili bolj gladka in tiha.

img

3. Boljši pospeški

Električni motor proizvede 100% svoje moči takoj. Ker ne rabi menjalnika je prenos moči na pogonsko gred takojšnji, kar pomeni, da imajo električna vozila boljše pospeške od avtomobilov z motorji na notranje izgorevanje.


4. Bolj trajnostni 

Električni avtomobili pri uporabi ne proizvajajo CO2-ja neposredno in so s tem bolj prijazni do okolja. Kljub temu, da je večina EV-jev polnjena na omrežnem sistemu, kjer del proizvodnje elektrike poteka iz fosilnih goriv ter da pri izdelavi vozila nastajajo emisije CO2,  je njihov ogljični odtis na dolgi rok manjši od avtomobilov, ki za pogon uporabljajo motorje z notranjim izgorevanjem.

5. Bolj učinkoviti

Električna energija je bolj učinkovita pri ustvarjanju pogonske sile, ki jo potrebuje avtomobil za premikanje.  Avtomobili z motorji z notranjim izgorevanjem namreč izgubijo veliko energije zaradi frikcije, ki nastane med prenosom energije od motorja do pogonske gredi. Poleg tega električni avtomobili s pomočjo rekuperacije pri zaviranju pridobijo nazaj del energije ki so jo porabili.


Poglejte si Škodin prvi povsem električni SUV:

Škoda Enyaq iV

img
img