Industrijska cesta 4D 5000 Nova Gorica


Na logu 1 5220 Tolmin


Za ogled video posnetkov se je potrebno predhodno strinjati s sprejemanjem piškotkov
Spletna stran ni kompatibilna z brskalnikom. Prosimo posodobite brskalnik.

Naziv vozila:

Naziv vozila:

POLNJENJE ELEKTRIČNIH AVTOMOBILOV

Obstajajo različni načini za polnjenje električnih vozil, tukaj so ti opisani skupaj z njihovimi prednostmi in slabostmi.
img


Kje lahko polnimo električna vozila?

Uporabniki električnih avtomobilov  lahko svoja vozila polnijo doma, preko standardnega polnilnega kabla  ali preko ''wallbox-a'', stenske polnilne postaje za domačo uporabo, ter na javnih polnilnih postajah na parkiriščih ter bencinskih črpalkah.

Polnjenje električnih avtomobilov lahko poteka na dva načina:

  • z izmeničnim tokom - alternating curren (AC)
  • z enosmernim tokom - direct curren (DC)

Polnjenje z izmeničnim tokom


Pri polnjenju električnih vozil z izmeničnim tokom le ta polnimo s standardnim polnilnim kablom preko domače ''Schuko'' vtičnice ali pa preko ''wallbox-a'', oziroma stenske polnilne postaje. Slednja nam omogoča hitrejše polnjenje kot uporaba navadne vtičnice. Ker baterija lahko shranjuje le električno energijo enosmernega toka, imajo električni avtomobili pretvornik, ki električno energijo dvosmernega toka pretvori v enosmernega. Tak način polnjenja je primeren za uporabo doma, ter predvsem za nočno polnjenje, saj le to traja precej dolgo. Prednosti tega načina so, da je cenovno ugodnejši, enostavnejši za namestitev in uporabo, ter da je polnjenje enakomerno. Slabost je daljše trajanje polnjenja.

Featured Image AC VS DC CHARGING SYSTEMS png 1536x576


Polnjenje z enosmernim tokom


Polnjenje vozil z enosmernim tokom poteka na polnilnih postajah, ki so nameščene na parkiriščih in bencinskih črpalkah, ter so veliko bolj zmogljive od polnilnih postaj za domačo uporabo. Polnjenje poteka z enosmernim tokom, zato sta polnilna moč in hitrost polnjenja večja.  Glavna prednost takega načina je velika hitrost polnjenja, ter možnost polnjenja večjega števila vozil v enem dnevu. Bistvi takega načina polnjenja je, da se baterija polni neposredno in brez uporabe pretvornika v avtomobilu, saj je ta že del polnilne postaje. 

Vrste konektorjev ter čas polnjenja

747 22 SKODA SB conector EN 1171x1440


Odvisno od načina polnjenja se razlikujejo tudi konektorji, ti pa so drugačni tudi glede na geografsko področje. Leva polovica slike prikazuje konektorje, ki se uporabljajo za polnjenje s počasnejšim izmeničnim tokom, medtem ko desna polovica pa konektorje za polnjenje z enosmernim tokom. Slednji imajo še dodaten konektor pod glavnim konektorjem, ter so namenjeni za Evropo in Severno Ameriko. Konektorji, za polnjenje z direktnim tokom, za Kitajsko in Japonsko pa so popolnoma drugačni od konektorjev za polnjenje z izmeničnim tokom.

Čas polnjenja pa je odvisen od načina polnjenja in električne moči. Na sliki so podani  primeri polnjenja za vozilo Škoda ENYAQ COUPE iV. Polnjenje preko domače vtičnice traja najdlje, saj te nudijo električno moč med 2.3 in 11 kW, zato bi za napolnitev cele baterije potrebovali vsaj 24 ur. Veliko hitreje poteka polnjenje z wallbox-om, saj ta nudi 11 kW moči in tako napolni baterijo v dobrih šestih urah, v istem času bi se napolnila tudi na trifaznem toku, ki se najpogosteje uporablja v industrijskih objektih. ENYAQ COUPE iV pa bi se najhitreje napolnil na polnilnicah z direktnim tokom, kjer bi za polno baterijo potrebovali le eno uro, saj te nudijo do 120 kW moči.

ENYAQ COUPE iV charging EN new 1920x1080 (1) (1)

Polnjenje električnega avtomobila doma

Kot je bilo že prej omenjeno lahko avtomobil doma polnimo na dva načina, preko domače vtičnice, kar traja  precej dolgo, ali s pomočjo wallbox-a, polnilne postaje za domačo uporabo. Ta znatno skrajša čas polnjenja. Domačo polnilnico Moon, s katero lahko napolnite svoje vozilo, si lahko naročite v naši poslovalnici. 

img