Industrijska cesta 4D 5000 Nova Gorica


Na logu 1 5220 Tolmin


Za ogled video posnetkov se je potrebno predhodno strinjati s sprejemanjem piškotkov
Spletna stran ni kompatibilna z brskalnikom. Prosimo posodobite brskalnik.

Naziv vozila:

Naziv vozila:

Pametni avtomobili, ki komunicirajo s pešci

V prihodnosti bodo Škodini avtomobili s pešci komunicirali s pomočjo signalne rešetke na sprednjem delu avtomobila.
img

Kot vsi vemo je med vožnjo z avtomobilom naše komuniciranje s preostalo okolico zelo omejeno. Ostale udeležence v prometu o naših namerah lahko opozorimo le z smernimi utripalkami, dolgimi lučmi ali trobljo. Ti načini komunikacije pa so v veliki meri namenjeni sporazumevanju le s preostalimi vozniki. Ker cestni udeleženci niso le vozniki osebnih avtomobilov, kolesarji in tovornjaki, temveč tudi pešci je Škoda predstavila idejo s katero bi se varnost pešcev lahko povečala.


foto2 h2 79a6d31a 1920x1080


Pešce je z razdalje precej težko jasno in nedvoumno opozoriti o naših namenih, zato so razvijalci zasnovali rešetko hladilnika avtomobila, ki bi omogočala prikazovanje animacij. Te pridejo v vpoštev, za obveščanje pešcev o naših namenih, (ali smo jih opazili, ali se bomo ustavili in jim dali prednost itd.). Avtomobil se ustavi in prikaže zelene puščice, ki pešcem sporočajo, da lahko prečkajo cesto. Ko pešci prečkajo prehod za pešce in se avto namerava odpeljati, ponovno prikaže signal "Ustavi se, ne hodi čez prehod za pešce". Če se avtomobil, ki se približuje prehodu za pešce, iz kakršnega koli razloga ne more ustaviti opozori "Pozor, ne morem se ustaviti, ne stopajte na prehod za pešce".


foto1 75fddac8


Za animacije se uporabljajo preizkušeni simboli kot so zelene puščice, zelena figura človeka, barve, ki smo jih vsi navajeni pri semaforjih, opozorilni trikotnik ali rdeči trikotnik s križem. Avtomobili bodo lahko povezani tudi s statičnimi elementi kot so semaforji na primer semafor na prehodu za pešce, ta bi spremljal, kje so ljudje, koliko jih je in ali se približujejo prehodu za pešce oziroma ali so že na njem, ter bi te informacije pošiljal prihajajočim avtomobilom.


Brez naslova

img