Industrijska cesta 4D 5000 Nova Gorica


Na logu 1 5220 Tolmin


Za ogled video posnetkov se je potrebno predhodno strinjati s sprejemanjem piškotkov
Spletna stran ni kompatibilna z brskalnikom. Prosimo posodobite brskalnik.

Naziv vozila:

Naziv vozila:

Vozite varneje na asfaltu, makadamu ali snegu

Voznika relija Kris Meeke in Emil Lindholm delita nasvete o vožnji po asfaltu, gramozu in snegu.
img

Ti nasveti vam bodo pomagali voziti bolj gladko in varno, ne glede na to, kje ste.

Pri vožnji avtomobila je vedno zelo pomembno, da sedite v pravilnem položaju. Sedite pokončno in držite volan z obema rokama v položaju "četrt na tri". Tako boste imeli boljši nadzor nad vozilom. Vozite tekoče, predvidevajte in glejte čim dlje predse. 


Asfalt

dz7 6749 2d10d86e 1920x1280

V ovinke vozite počasi in bodite bolj previdni na mokri cesti. Zavirajte do začetka ovinka z tem se namreč več teže avtomobila prenese na sprednjo os, krmiljenje pa postane bolj odzivno. Gibi volana in pedal morajo biti tekoči. V ovinku začnite rahlo pospeševati in ko se cesta zravna, lahko postopoma odprete plin. 


Makadam

dsc 3349 h1 cc6ae764 1920x1080

Vožnja po makadamu za večino voznikov verjetno ni vsakdanji pojav, vendar se je zato treba nanj še toliko bolj pripraviti. Ugotovite kakšna je podlaga, trdša površina zagotavlja boljši oprijem, medtem ko mehkejše površine zagotavljajo manjši oprijem. Mehkega gramoza ne boste prepoznali le pri zaviranju, temveč tudi v zavojih, saj bo volan lažji in manj odziven. Gramozne ceste imajo pogosto luknje, ki so polne blata in luž. V tem primeru se skušajte izogniti obstoječim kolesnim sledovom. 


Sneg

dsc 4040 76cc18f2 1920x1280

Tudi na snegu je treba preveriti, kako spolzek je. To lahko preverite z zaviranjem v ravni črti, vendar le, če za vami ni avtomobila, ki bi ga ta manever lahko presenetil. Mirna vožnja je pomembna na vseh podlagah, na snegu in ledu pa še toliko bolj. V paniki z dodatnim vrtenjem volana običajno še poslabšate situacijo, zato se pedala in volana dotikajte lahkotno in nežno. Če imate priložnost, preizkusite vodljivost svojega avtomobila na snegu na zaprti stezi. Tako boste v nelagodnih razmerah v proometu brez skrbi

img